Nanoteknoloji Nedir?
Bilim dünyasının aşina olduğu ancak bizim yeni yeni dilimize yerleşen bir kavram; nanoteknoloji. Tarihi çok eskiye dayanıyor; 1970’li yıllara. Nanoteknoloji terimi ilk kez Norio Taniguchi tarafından kullanıldı. Nanoteknolojiyi ilk besleyen kavramlar ise dünyaca ünlü fizikçi Richard Feynman imzası taşıyor. Atomların direkt kontrolü aracılığı ile bir sentezin olasılığından bahsettiği konuşması: There’s plenty of Room at the Bottom” ile adından söz ettirdi. Feynman konuşmasında, her bir atom ve molekülü ayrı ayrı kontrol edebilecek bir sürecin varlığından bahsetti ve bir anlamda bilim dünyasında yeni bir sayfa açtı. Feynman’ın bu kavramlarından etkilenen K. Eric Drexler, nanoteknoloji terimini 1986 yılında Engines of Creation: The Coming Era of Nanotechnology isimli kitabında kullandı. Peki kitaplara, konferanslara, araştırmalara konu olan nanoteknoloji nedir şimdi gelin bundan bahsedelim…
Nanoteknoloji, 1 ila 100 nanometre arasında değişen boyutlarda yapılan bilim, mühendislik ve teknoloji çalışmalarının bütününe verilen isimdir; çok küçük ölçekte yapılan çalışmalar bütünüdür de diyebiliriz. Nano kelimesi milimetre ya da santimetre gibi belirli bir büyüklüğü tanımlamak için kullanılır; bir nanometre bir metrenin milyarda birine ya da bir milimetrenin milyonda birine eşit bir ölçü birimidir. Nano parçacık 1 ila 100 nanometre boyutundaki tek bir madde parçacığı ifade eder. Çıplak göz ile görülemez ancak işin ilginç yanı geleneksel mikroskoplarla da görülemeyecek kadar küçük parçalardır.
Nanoteknoloji Nerelerde Kullanılır?
Nanoteknolojinin faydaları ilerleyen dönemlerde daha çok açığa çıkacak ve kullanım ağı daha çok genişleyecektir şüphesiz. Gelişmeye açık teknolojilerden biri olsa da günümüzde pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Nanoteknoloji; bilgisayar teknolojileri, bilimsel çalışmalar, elektrik-elektronik, kimya, biyoloji ve fizik gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır. En büyük kullanım alanlarından biri de kuşkusuz tıp alanı. Her gün hayatımıza yeni virüsler giriyor. Kimi Corona Virüs gibi tüm dünyayı etkisine alıyor ve ölümcül boyutta zararlara yol açıyor, kimi genel geçer virüsler olarak hayatımıza bir uğruyor ve gidiyor. Günün sonunda konu sağlık olunca, teknolojik gelişmelerin de ardı arkası kesilmiyor. Buna en iyi örneklerden biri nanoteknoloji. Nanoteknoloji yardımıyla sağlanan gelişmeler sayesinde yüz binlerce insanın hayatını kurtaran ilaçlar, tıbbı malzemeler ve makinalar yaratılabiliyor.